Keltanokan kenttä-diagnoosi

Raakel Nieminen | 10.02.2017

Suomalainen korkeakouluopiskelija ei voi enää pitää varmana, että työllistyy valmistumisensa jälkeen alansa töihin. Kilpailu on kovaa ja työnhakijoita on paljon. Painetta työllistymiseen ei ainakaan vähennä tuhansien eurojen opintolainat, jotka moni opiskelija joutuu nostamaan ostaakseen jääkaappiin syötävää. Minunkin mielessäni nämä ajatukset nostavat päätään, mitä lähempänä valmistumiseni häämöttää.

Useat tilastot ja kannanotot viime vuosilta kertovat, että graafiselle alalle koulutetaan liikaa ihmisiä suhteutettuna avoimiin työpaikkoihin. Tiesin tämän hyvin, kun neljä vuotta sitten hain opiskelemaan graafista muotoilua. Luotan siihen, että jokainen, joka uskoo itseensä ja tekee tarpeeksi (eli paljon) töitä osaamisensa eteen, tulee menestymään.

Oikeastaan en ole sitä mieltä, että tällä alalla olisi liikaa työvoimaa, on vain liian vähän asiakkaita. Varsinkin palvelumuotoilulle olisi yritysmaailmassa enemmänkin tilausta. Yrittäjiä ja opiskelijoita, eli tulevaisuuden tekijöitä, tulisi herätellä graafisen suunnittelun hyödyistä ja mahdollisuuksista. Ja nimenomaan ammattitaitoisen suunnittelun. Tällä hetkellä tradenomit ja insinöörit istuvat opiskelemassa Photoshopin käyttöä ja sihteeri-Saijalle ostetaan InDesign-ohjelma, koska halvemmaksihan se tulee, kuin ulkoistaa lehden taitto ammattilaiselle. Voisin väittää, että parempia tuloksia saataisiin, kun jokainen tekisi sitä minkä parhaiten osaa, eikä yrittäisi olla keskiverto monessa asiassa.

Työharjoittelujaksoni Mainion AD-harjoittelijana lähenee loppuaan. Viisi antoisaa kuukautta ovat koulineet minua mainostoimiston hektiseen arkeen. Olen päässyt mukaan moniin projekteihin ja apu on ollut lähellä, kun sitä on tarvinnut. Näiden kuukausien jälkeen olen entistä valmiimpi ja innokkaampi hoitamaan viimeiset kouluprojektit ja opinnäytetyön alta pois, pudistelemaan toukokuussa Seinäjoen tomut saappaistani ja suuntaamaan työelämään!

Lue myös

wpChatIcon
Onko kysyttävää? Lähetä viesti!