Video on kieli, ei tekniikka

Mainio | 07.04.2017

Älä viesti rallivideoksi

Ostakaa videoita, markalla tai kahdella jo paljon saa. Liikkuva kuva on helposti lähestyttävissä ja nyt myös yhä useamman tuotettavissa; vuosikymmenessä kameroiden hinnat ovat syöksyneet alas sellaista kyytiä, että silmät vettyvät. Tekijöiden kirjo paisuu ja hinnat laskevat. Voiko laadukkaita videotuotantoja pian ostaa helposti ja halvalla kuin makkaraa torilta?

Ei voi. Valitettavasti.

Ansioluettelossani väitän puhuvani ruotsia. Toden totta, jos tarvitset umpiruotsalaisella alueella jonkun asioimaan puolestasi nakkikioskilla, kysymään matkaohjeita tai toivottamaan päivänjatkot, olen tehtävän tasalla kuin partiopoika. Uskoisitko tämän pohjalta yritysviestintäsi käsiini toisella kotimaisella? En minäkään. Myös video on kieli, jonka sujuva hallitseminen vaatii opiskelua ja eritoten rutiinia. Ja natiivi huomaa alkeelliset virheet puolella silmälläkin.

 

Haetaan halpaa yleisneroa

Vieraile Belfastissa tai Glasgow’ssa niin tajuat, ettei englanninkielen taito vielä tarkoita, että saisit eri murteista mitään tolkkua. Myös liikkuvasta kuvasta löytyy loputon määrä murteita, kun syvennytään yläkäsitteestä. Esimerkiksi lyhytelokuva ja mainos eivät suinkaan ole sama asia, vaikka toistensa kerrontaa osin lainailevatkin. Ikoninen neuvosto-ohjaaja Andrei Tarkovski on sanonut, että olisi tahtonut ohjata lyhytelokuvia, muttei osannut.

Näyttävästä showreelistä on vaikea sanoa, onko tekijällä mitään ymmärrystä markkinoinnin strategiselta puolelta. Taidekoulun kasvattina itsellänikin meni hetki päästä sisään markkinointiviestinnän kielioppiin – etteivät estetiikka, tarinallisuus ja nokkeluus olekaan itseisarvoja, toisin kuin myynnin kasvattaminen. Toisaalta taas koen tarjonneeni tarinallisilla vahvuuksillani uusia lähestymistapoja sen saavuttamiseksi. Tästä pääsemmekin oleelliseen menestyksen avaimeen: yhteistyöhön.

Mainostoimiston suurempi tekijämäärä verrattuna ns. autotallitoimijaan ei näy ainoastaan volyymissa, vaan myös laadussa. Laatua on helpompi luvata, kun jokaiselle osa-alueelle strategisesta suunnittelusta käsikirjoittamiseen, kuvaamiseen, leikkaamiseen ja levittämiseen on nimetä ammattilainen. Harva meistä on yleisnero – vielä harvempi halpa sellainen. Eri lähestymistavat ja vahvuudet ruokkivat toisiaan ja samalla auttavat katsomaan omaa työtään tuorein, kriittisemmin silmin.

Ammattitaito näkyy myös virheiden ennaltaehkäisemisessä. Jälkiviisaus ei paljoa lämmitä, jos vasta leikatessa huomaa vauhtisokeuden ja mutkien oikomisen johtaneen puuttuviin kuviin, epäselvyyteen tai kiusallisiin mielleyhtymiin.

 

Oletko matkalla meemiksi?

Ei ole tavatonta, että muuten tyylikäs tuotanto ei heikon levityssuunnitelman vuoksi lopulta tule nähdyksi kuin yrityksen työntekijöiden ja tuurilla heidän perheidensä toimesta. Kuitenkin, kuten markkinoinnissa ylipäätänsä, heikko näkyvyys ei ole lähelläkään pahinta lopputulemaa. Mitä vahvempi brändi yrityksellä on, sen enemmän sillä on hävittävää. Loukkaaminen, uskottavuuden menettäminen tai naurunalaiseksi joutuminen eivät tee hyvää julkikuvalle. Videon korkea huomioarvo pätee – usein korostetusti – myös riman alittuessa.

Mieleeni palaa Ruisrock muutaman vuoden takaa. Kirjoitimme pari kovaa vuosikymmentä nähneen citikkamme ikkunaan (tai siis sen roolia toimittaneeseen kartonkiin): ”Myydään, 5 000 €. Ei renkaanpotkijoita”. Kauppa ei käynyt, mutta muutaman humalaisen selfien näin kyltin vieressä otettavan. Kyse oli toki itseironiasta, mutta jokainen tarkan markan mainostaja voi miettiä, pystyykö todella olemaan varma, ettei halvin vaihtoehto ole askel samaan suuntaan. Rallivideoksi viestimällä päädyt vielä meemiksi. Se on brändille parantumaton sairaus.

 

Lue myös

Mitä sitä kaunistelemaan, markkinointi digialustoilla joko toimii tai ei toimi. Nämä kolme mittaria kertovat, oletko missannut jotakin todella olennaista.

Mainio | 10.02.2021

Toiminnan keskiöön ei kuulu myynti eikä sinne kuulu markkinointi, ei tuotekehitys eikä hallintoneuvosto. Siellä ei ole tilaa kassavirralle, balanced score cardille eikä yhtiökokoukselle. Ainoa aurinko on asiakas. Yrityksen hyöty sidosryhmilleen syntyy asiakkaan palvelemisesta.

Mainio | 28.01.2021

Instagram jo Facebookin tuntumassa, LinkedIn yllättävän vahva. Tällä kertaa kysymys kuuluu yksinkertaisesti: montako käyttäjää eri…

Mainio | 11.01.2021

Oman brändin luominen on ollut meille tärkeä vaihe, ja siinä Mainio on ollut apuna

Mainio | 16.09.2020

Uskon, että koska molemmat yritykset, Mainio ja me, olemme yrittäjävetoisia pk-yrityksiä, niin yhteisen kielen löytäminen on ollut helppoa.

Mainio | 14.08.2020

Suomeksi ja englanniksi tehty asiakaslehti auttaa LAGOa sidosryhmä- ja asiakasviestinnässä.

Mainio | 24.04.2020

Etätyön jatkuessa hamaan tulevaisuuteen on Mainiossa otettu käyttöön etätyöasu.

Mainio | 01.04.2020

21 vuotta Tampereelta käsin kotimaista markkinointialaa eteenpäin vienyt Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio on päättänyt reagoida Korona-virukseen.

Mainio | 13.03.2020

Aluksi etsitään yleistermeillä ja brändihaut tulevat vasta toisena. Täten kaikki toimijat ovat samalla viivalla, ja vain hakukoneoptimointi ja hakusanamainonta ratkaisevat.

Mainio | 27.02.2020
Onko kysyttävää? Lähetä viesti!