Video on kieli, ei tekniikka

Mainio | 07.04.2017

Älä viesti rallivideoksi

Ostakaa videoita, markalla tai kahdella jo paljon saa. Liikkuva kuva on helposti lähestyttävissä ja nyt myös yhä useamman tuotettavissa; vuosikymmenessä kameroiden hinnat ovat syöksyneet alas sellaista kyytiä, että silmät vettyvät. Tekijöiden kirjo paisuu ja hinnat laskevat. Voiko laadukkaita videotuotantoja pian ostaa helposti ja halvalla kuin makkaraa torilta?

Ei voi. Valitettavasti.

Ansioluettelossani väitän puhuvani ruotsia. Toden totta, jos tarvitset umpiruotsalaisella alueella jonkun asioimaan puolestasi nakkikioskilla, kysymään matkaohjeita tai toivottamaan päivänjatkot, olen tehtävän tasalla kuin partiopoika. Uskoisitko tämän pohjalta yritysviestintäsi käsiini toisella kotimaisella? En minäkään. Myös video on kieli, jonka sujuva hallitseminen vaatii opiskelua ja eritoten rutiinia. Ja natiivi huomaa alkeelliset virheet puolella silmälläkin.

 

Haetaan halpaa yleisneroa

Vieraile Belfastissa tai Glasgow’ssa niin tajuat, ettei englanninkielen taito vielä tarkoita, että saisit eri murteista mitään tolkkua. Myös liikkuvasta kuvasta löytyy loputon määrä murteita, kun syvennytään yläkäsitteestä. Esimerkiksi lyhytelokuva ja mainos eivät suinkaan ole sama asia, vaikka toistensa kerrontaa osin lainailevatkin. Ikoninen neuvosto-ohjaaja Andrei Tarkovski on sanonut, että olisi tahtonut ohjata lyhytelokuvia, muttei osannut.

Näyttävästä showreelistä on vaikea sanoa, onko tekijällä mitään ymmärrystä markkinoinnin strategiselta puolelta. Taidekoulun kasvattina itsellänikin meni hetki päästä sisään markkinointiviestinnän kielioppiin – etteivät estetiikka, tarinallisuus ja nokkeluus olekaan itseisarvoja, toisin kuin myynnin kasvattaminen. Toisaalta taas koen tarjonneeni tarinallisilla vahvuuksillani uusia lähestymistapoja sen saavuttamiseksi. Tästä pääsemmekin oleelliseen menestyksen avaimeen: yhteistyöhön.

Mainostoimiston suurempi tekijämäärä verrattuna ns. autotallitoimijaan ei näy ainoastaan volyymissa, vaan myös laadussa. Laatua on helpompi luvata, kun jokaiselle osa-alueelle strategisesta suunnittelusta käsikirjoittamiseen, kuvaamiseen, leikkaamiseen ja levittämiseen on nimetä ammattilainen. Harva meistä on yleisnero – vielä harvempi halpa sellainen. Eri lähestymistavat ja vahvuudet ruokkivat toisiaan ja samalla auttavat katsomaan omaa työtään tuorein, kriittisemmin silmin.

Ammattitaito näkyy myös virheiden ennaltaehkäisemisessä. Jälkiviisaus ei paljoa lämmitä, jos vasta leikatessa huomaa vauhtisokeuden ja mutkien oikomisen johtaneen puuttuviin kuviin, epäselvyyteen tai kiusallisiin mielleyhtymiin.

 

Oletko matkalla meemiksi?

Ei ole tavatonta, että muuten tyylikäs tuotanto ei heikon levityssuunnitelman vuoksi lopulta tule nähdyksi kuin yrityksen työntekijöiden ja tuurilla heidän perheidensä toimesta. Kuitenkin, kuten markkinoinnissa ylipäätänsä, heikko näkyvyys ei ole lähelläkään pahinta lopputulemaa. Mitä vahvempi brändi yrityksellä on, sen enemmän sillä on hävittävää. Loukkaaminen, uskottavuuden menettäminen tai naurunalaiseksi joutuminen eivät tee hyvää julkikuvalle. Videon korkea huomioarvo pätee – usein korostetusti – myös riman alittuessa.

Mieleeni palaa Ruisrock muutaman vuoden takaa. Kirjoitimme pari kovaa vuosikymmentä nähneen citikkamme ikkunaan (tai siis sen roolia toimittaneeseen kartonkiin): ”Myydään, 5 000 €. Ei renkaanpotkijoita”. Kauppa ei käynyt, mutta muutaman humalaisen selfien näin kyltin vieressä otettavan. Kyse oli toki itseironiasta, mutta jokainen tarkan markan mainostaja voi miettiä, pystyykö todella olemaan varma, ettei halvin vaihtoehto ole askel samaan suuntaan. Rallivideoksi viestimällä päädyt vielä meemiksi. Se on brändille parantumaton sairaus.

 

Lue myös

wpChatIcon
Onko kysyttävää? Lähetä viesti!